Ehdokkaana Kuntavaaleissa 2017

04maalis

Kysymys on askarruttanut joitakin, ainakin sähköpostia ja puheluita on tullut. Kuluvana maanantaina jätin ehdokassitoumuksen. Asiaa ja syitä voi tarkastella monella eri tavalla. Olennaista on se, että kaksi nelivuotiskautta on tullut nähtyä mitä tämän kaupungin Vantaan päätöksenteko on. Oikeastaan hieman kauemmin, sillä tämä jälkimmäinen kausi venyi lainsäädännön muutosten vuoksi puoli vuotta ja toisaalta välillä 2005-2011 olin kaupungilla töissä. Voi kuinka paljon kaikenlaista tuolloin tuli nähtyä. On tässä kaupungin toimintakulttuurissa paljon korjattavaa. Oli tuolloin ja on edelleen. Tämä on olennaisin syy siihen, että konkarikin haluaa edelleen vaikuttaa ja tehdä työtä paremman Vantaan eteen.

Haittamaahanmuutto ja monikulttuurisuus

Ikävä kyllä, haittamaahanmuutto näkyy meillä. On selvää, että tätä ryhmää kiinnostaa kasvukeskukset ja sellainen Vantaakin on. Meiltä ei ole kysytty haluammeko edistää tällaista kehitystä? Emme halua. Me emme myöskään halunneet vastaanottokeskuksia Vantaalle. Olin tuolloin meidän valtuustoryhmän puheenjohtaja. Ensimmäinen isku oli se, että Vantaan kaupunki etsi omia konserninsa kiinteistöjä tähän käyttöön. Esillä oli mm. Tikkurilan hotelli enkä tarkoitaa Sokos Hotellia vaan urheilupuiston VTK Kiinteistöjen hallinnoimaa kiinteistöä. Tyrmäsimme sen! Valitettavasti tämä ei auttanut.

Saimme suunnilleen mediasta kuulla ensimmäisten turvapaikanhakijoiden saapumisesta. Sitä eivät tienneet edes kaupungin johtavat virkamiehet. Aiemmin oli kyllä käsitelty sitä, että kaupunki avustaa tilojen etsinnässä. Vastustimme sitäkin ainoana valtuustoryhmänä. Turpaan näissä on tullut, mutta jonkun on oltava järjenäänenä. Siinä on yksi syy miksi haluan jatkaa.

Kaupungin kasvu

Vantaan kasvaa liian nopeaan. Olemme erikoisessa kierteessä. Vaikka väkiluku kasvaa, niin verotulot eivät kasva. Sen ei pitäisi olla mahdollista, mutta se vaan on todellisuutta meillä Vantaalla. Kasvu lisää kaupungin menoja, joten kurjistumiskierre on selvä.

Mikä johtaa tähän tilanteeseen? Ei tarvitse muuta kuin katsoa millaisesta muuttoliikkeestä on kyse. Haittamaahanmuutto tulee tässäkin vastaan. Ei pelkästään, sillä kyllä meillä kotimaassakin osataan, mutta ilmiö on selvä. Monena vuotena Vantaan väestönkasvu on perustunut lähes pelkästään maahanmuuttoon. Asuntomessut ja uudet asuinalueet ovat hieman muuttaneet sitä hetkeksi, mutta siitä huolimatta verotulot eivät kasva. Tilanne on täysin kestämätön. Rakentamisen painopisteitä on pohdittava tarkemmin.

Vantaa tarvitsee hyviä veronmaksajia. Yhteiskuntamme on rakennettu verotulojen varaan, joka on toki ikävä asia. En tykkää veroista ja siksi olen vastustanut veroprosentin nostoa koko valtuustoaikani. Se olisi hetkellistä tekohengitystä eikä auta siihen tosiasiaan, että menot kasvavat tuloja nopeammin. Siihen auttaa oikeanlainen muuttoliike. Vantaan tulisi olla houkuttelevampi vaihtoehto uusille veronmaksajille eikä näiden pidä muuttaa meiltä pois. Vanhoja keskustoja on kehitettävä entistä voimakkaammin, kaavoitusta pitää joustavoittaa ja tehostaa huomattavasti. Korruptioepäilyjen vuoksi kaikki toiminta on perattava lävitse, sillä meillä ei ole varaa negatiivisille uutisille.

Rakentamisen laatu ja hinta

Kouluihin ja muihin julkisiin rakennuksiin on kerääntynyt korjausvelkaa. Toisaalta on myös rakennettu päin honkia. On oltu kiireisiä ja hommat ovat jääneet puolitiehen. Ikävästi olemme törmänneet suhteellisen uusien rakennusten sisäilmaongelmiin. Valtuustokollegani päätyikin tekemään valtuustoaloitteen sääsuojassa rakentamisesta. Se on oikea alku, sillä ensinnäkin julkiset rakennukset ovat kalliita investointeja, jotka eivät maksa itseään samalla tavalla takaisin kuin esimerkiksi asunnot. Toisekseen pelaamme ihmisten terveydellä. Se ei saa olla sallittua. Lapsena koettu altistuminen voi vaivata koko eliniän.

Aikanaan ensimmäisellä valtuustokaudella kiinnitin huomiota Vetokankaan huoltorakennuksen rakentamiskustannuksiin. Tuplaten omakotitaloon verrattuna. Jokin mättää ja aika pahasti. En ollut ainoa joka hintatasoon tarttui, joten budjettia kiristettin ja rakennettiin pienempi korkeammin neliöhinnoin. Työssäni näen neliöhinnat silmissäni joka päivä. Samalla kun tärkeiden rakennusten kuten koulujen ja päiväkotien osalta tingitään hinnassa, niin näihin tuhlataan silmittömästi. Varmasti esimerkiksi kyseinen huoltorakennus on tarpeellinen, ei siitä ole kyse, vaan siitä, että näissä meillä on oikeasti vara säästää ja rakentaa tehokkaammin.

Talous

Kaupunkia pitää tarkastella kahtena eri kokonaisuutena. Suorana Vantaan kaupungin budjettina, kyllä, mutta myös konsernitaso pitää huomioida. Kaupunki koostuu monista yhtiöistä. Espoo meni konsernivelassa Vantaan ohitse. Se ei aiheuta riemunkiljahduksia siitä, että meillä olisi taloudelliset ongelmat selätetty, vaan kertoo vain siitä, että rakas naapurimme rämpii aivan samoissa ongelmissa kuin me. Ruoho ei olekaan vihreämpää rajan takana.

Vantaan lähti tasapanoittamaan talouttaan lukuisien vuosien jahkalun seurauksena. Talouden tasapainottamis- ja velanhoito-ohjelma oli ideana erittäin hyvä, mutta toteutus ei kehuja kaipaa. Tarrauduttiin liian yksipuolisesti siihen, että joka toimialalta säästetään sen ja sen verran. Samanaikaisesti oltiin valmiita ylittämään investointibudjetti, korottamaan luottamushenkiöiden palkkioita ja rämpimään kalliin, huonon ja tehottoman rakentamisen välillä. Ideologisesti tarrauduttiin erilaisiin kysymyksiin, että ei voida käyttää yksityistä ja päin vastoin. Mielestäni Vantaan on vantaalaisia varten ja valtuutetun tehtävä on edistää vantaalaisten hyvinvointia. Se ei voi olla eturyhmäpolitikointia kuten demarit tekevät.

Kaupungin taloudelliset ongelmat ovat syvällä historiassa. Emme ole edes halunneet olla hyviä veronmaksajia houkutteleva kaupunki. Se on demarijohtoisuuden tulosta. Samalla kaikessa tehdään lehmänkauppoja demarien ja kokoomuksen välillä. Kokonaisuus unohtuu, joten vallan on vaihduttava. Uudistumista ei talouden hoidon osalta tapahdu, jos samat ryhmät pitävät ylivallan. Äänestä minua, perussuomalaisia tai jotain muuta, jonka näet uudistavan taloutta. Se kaikki mitä talouden ympärillä näkyy, tuo pitkällä tähtäyksellä hyvinvoitia kaikille.

Koulut ja kuntalaisaloitteet

Näin loppuun halusin varata pari sanaa kouluille. Raskas ja kova tie on käyty Tuomelan koulun ympärillä. Sille saatiin jatkoa väistötilana, mutta terve koulu on oikeutettu paljon parempaan. Elämme liiaksi muuttuvien ennusteiden varassa ja toisaalta unohdamme, että asuinalueet ja niiden väestöpohja muuttuvat koko ajan. Toisinaan koulumatkat voivat olla pidempiä kun taas hetken päästä lapset ovatkin lähempänä kouluja. Ei siis pidä tehdä hätitköityjä päätöksiä lakkautusten osalta. Pitää huomioida paljon muutakin, kuten mm. rakennuksen kunto. Tuomelaa ei olisi pitänyt lakkauttaa, ehkä ei myöksään Hevoshakaa. Se näyttäytyy tällä hetkellä hyvin samankaltaisena päätöksenä.

Koulujen osalta kuntalaisaloitteet nousivat keskiöön. Pohdimme asiaa valtuustoryhmässämme hyvin tarkkaan. Vantaa loi jonkinlaisen ennakkotapauksen siitä miten suurta suosiota saavuttavat kuntalaisaloitteet käsitellään. Otin kovasti kantaa mediassa juuri tämän takia. Ei voi olla, että nämä työnnetään lautakuntiin vaan kyseessä pitää olla valtuuston päätös. Turpaan tuli. Kaikki muut ryhmät halusivat tuoda asian valtuustolle vain tiedoksi. Toki valtuusto voi tehdä mitä vain, mutta kyllähän tuo oli osoitus demokraattisen päätöksenteon halveksemisesta. Minusta tällaiset päätökset pitää tehdä aina valtuustossa.

Yksi kommentti “Ehdokkaana Kuntavaaleissa 2017

  1. jorma t. p. maaliskuu 11, 2017 at 14:48 - Reply

    Oikeaa asiaa kautta linjan, ääni tulee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *